Otthon itthon

Zöld Szív biciklistábor első napja.

 Izgatottan vártuk az első nap reggelét. Ha nem is kakasszóra, de ahhoz kellően korán ébredtünk, hogy élvezettel szívjuk be a friss nyári reggel szellőjét. Tüdőnk  a vidék megannyi illatával keveredett friss levegővel volt tele, szívünk pedig legalább ugyanannyi elszántsággal, és tettvággyal. Ez volt a Zöld Szív biciklistábor első napja.

 A tábor céljául azt tűztük ki, hogy a Tápiószentmártonban élő általános iskolába járó gyerekek interaktív, élményközpontú programokon keresztül olyan ismereteket szerezzenek, amelyek segítségével nemcsak az érjük el, hogy jobban ismerjék, becsüljék, és szeressék természetes élőkörnyezetüket, de elősegíti azt is, hogy a tudásanyag birtokában meg is tudják óvni azt. Ezt egy olyan környezetbe ágyaztuk, amely irányított szocializációs folyamatokon keresztül  a gyerekeknek olyan készségeit fejleszti (kommunikáció, csapatjáték, kezdeményezőkészség, kreativitás) amelyek hosszú távon biztosítják az egészséges személyiségfejlődést.
.
 Már reggel kilenckor készen állt a kilencvenfős biciklis, és a tízfős kísérő csapat, arra, hogy az első napon a  szülőfalujuk történtével, és rejtett kincsivel ismerkedjenek. Minden egyes résztvevő arcán izgatottság tükröződött, amikor felharsant az indulást jelző sípszó. Első állomásunk a temetőbe vezetett, ahol a gyerekek történeteket hallgathattak meg a szülőfalujukról, megismerkedhettek a település elhunyt nagyjainak emlékével. Az első állomáson az elmondott történetekkel azt az üzentet közvetítettük a gyerekeknek, hogy kövessék az álmaikat, mert bárki lehet híres, ha keményen és odaadóan küzd a saját és a közösség céljaiért.
.
 Az égiek ezen a napon nem álltak az oldalunkra, mert  amikor a falu központja felé tartottunk, hogy virágok elhelyezésével rójuk le tiszteletünket az I. világháború kitörésének 100. évfordulóján  a csatamezőn elhunytaknak, kiadós nyári zápor lepett meg minket. Ekkor behúzódtunk a Tápiószentmártoni Evangélikus templomba , ahol Kustra Csaba lelkész előadását hallgattuk meg, melyben részletesen beszélt a falu történetéről, fontosabb állomásairól és meghatározó személyiségeiről. Az ismeretterjesztő beszélgetés után a lelkész úr egy egyedülálló dobos produkcióval lepett meg mindannyiunkat. 
.
  A délutáni szitáló esőben elhelyeztük az emlékezés virágait, majd a falu sportcsarnoka felé vettük az irányt, hogy fedett helyen testmozgással töltsük a délután egy részét. A csarnokban sorversenyeket játszottunk. A feladatok színesek, és változatosak voltak. Volt ahol az ügyesség, volt hol a gyorsaság, és volt ahol ezek, és egyéb készségek keverékére volt szükség ahhoz, hogy valaki megszerezze csapatának az első helyet. A csapatversenyek remekül összekovácsolták a kis biciklistákat. 
.
 A nap hátralévő részét a falu parkjában töltöttük. A fárasztó nap után mindenkinek jól esett a hűsítő víz, és a finom gyümölcs. Evés-ivás közben pedig ki egy fa alatt pihent, mások utolsó erőtartalékukat felhasználva rúgták a bőrt a zápor áztatta füvön.
 Remek első napot zártunk. Bár fáradtan, de mégis tele energiával értünk haza és láttunk neki a második nap előkészületeinek. 

További cikkek a rovatban

Otthon itthon
Kerékpárral tápióbicskére
Vízi élet megismerése
Úti célunk a Sőregi Vadászház
Horgászversenyeztünk a Copak-halastavon
Csatlakozz és fuss
A szemetelés ciki!
Biciklivel a szabadban - fotók
Játék Határok Nélkül - fotók
Hagyományőrző ösvényen
Kistérségi Családi Nap - fotók
Összes cikk a rovatban

Iskolák versenye

Farmos Általános Iskola
Papp Károly Általános Iskola
Imre Sándor Általános Iskola

Csapatok versenye

Őszapók
Gólyahír
Farmosi Ász

Kövess minket a Facebookon

Új Széchenyi terv Új Széchenyi terv