Vízi élet megismerése

Zöld Szív biciklistábor harmadik napja.

  Nem tudtunk olyan korán érkezni, hogy mi legyünk az elsők. Indulás előtt már fél órával legalább a gyereksereg fele jelen volt. A harmadik napon a résztvevő környezetbarát iskolások – folytatva az előző nap tematikáját –  a vizi élővilágot ismerték meg.

 Egy 6 km-es biciklitúrával később minden adott volt, hogy a gyerekek úgy tanuljanak, hogy az élménynek hasson. Úgy ítéltük meg, fontos, hogy tudást olyan ember adja át, aki valóban szakmabeli, és hiteles a gyerekek előtt. A feladatot Dr. Kókai András vállalta el, aki többek között a Nagykáta és Vidéke Horgász Egyesület elnöke. Nincs olyan fűszál a Tápiósági vizek mentén, amit ő ne ismerne, és ne tudna legalább mindegyikről egy érdekes, és izgalmas történetet mesélni. Utunk a Hajta-patakhoz és a Göbölyjárási nádashoz vezetett.

A nádas szélen ideális volt a hely ahhoz, hogy letáborozzunk. A tó melletti kilátó adott árnyékot a fáradt biciklistáknak. A résztvevőket a kísérők segítségével öt nagy részre osztottuk. Csoportonként  pedig húsz gyerek vágott neki a nádas túrának. Az így létrehozott tanösvény öt állomásból állt. A gyerekek minden állomáson más előadást hallgathattak meg a vízi élővilágról.  

Az első állomás a nádas, és vízpartok növényvilágáról szólt. A legtöbb növényről szó esett, ami ott a helyszínen megtalálható volt. Gyékényről, hínárról, fűfáról, és megannyi érdekes növényről. Persze ne feledjük a legjellemzőbb vízparti növényt, a nádat, amely – mint a táborozók megtudták - csökkenti a víz partromboló erejét, tisztítja, szűri a vizet. Sűrűje védelmet és fészkelő helyet biztosít sok vízi és vízparti állatnak. Anyagát főleg a papír- és cellulózipar hasznosítja.

A második állomáson a vízparti állatoké volt a főszerep. Megtudtuk, hogy nyáron lepkék, szitakötők és egyéb rovarok nagy tömegei népesítik be  a nádast. De szó esett békákról, vízisiklókról, és egyéb gerinctelen állatokról is.

A harmadik állomáson a levegő urairól, a madarakról tudtunk meg néhány érdekességet. Minden bizonnyal a madarak a legfeltűnőbb lakói nádasnak, különösen is a seregély és a fecskék, amelyek az éjszakát a dús nádasban töltik. Más fajok, mint például a búbos vöcsök, a nádasban fészkelnek.

Negyedik állomáson elérkeztek a végre a legnagyobb szupersztárok. A legtöbb kérdés, észrevétel ehhez a témához érkezett a gyerekektől, mert mindenki sokat szeretett volna tudni a legnagyobb kedvencekről, a halakról.

Az ötödik és egyben utolsó állomás igazi kuriózum volt. A zöldszívek egy mini horgásztanfolyamon vehettek részt.  Az alapok mellett, minthogy hogyan kell felszerelni egy horgászbotot, számos damil kötözési módszert tanultak. A tanfolyam legizgalmasabb része az volt, amikor a gyerekek ismeretek szereztek arról, hogy egyes halak milyen csalira kapnak és, hogyan is kell őket gyorsan és eredményesen horogra akasztani.

A hazafelé tartó bicikliúton, hangos vonatként zúgtak a biciklis csapatok. Egymás szavába vágva mesélték horgásztörténeteiket, a legtöbb helyen túlszínezve azt. Egy biztos, a harmadik nap óriási élmény volt számukra, és rengeteg dolgot tanultak a vízi élővilágról.

További cikkek a rovatban

Otthon itthon
Kerékpárral tápióbicskére
Vízi élet megismerése
Úti célunk a Sőregi Vadászház
Horgászversenyeztünk a Copak-halastavon
Csatlakozz és fuss
A szemetelés ciki!
Biciklivel a szabadban - fotók
Játék Határok Nélkül - fotók
Hagyományőrző ösvényen
Kistérségi Családi Nap - fotók
Összes cikk a rovatban

Iskolák versenye

Farmos Általános Iskola
Papp Károly Általános Iskola
Imre Sándor Általános Iskola

Csapatok versenye

Őszapók
Gólyahír
Farmosi Ász

Kövess minket a Facebookon

Új Széchenyi terv Új Széchenyi terv